PVDA vertelt over Nik

Nik van Hoogstraten is oprichter van Stichting Raket:

Jonge mensen met idealen vind je niet alleen in de politiek. Nik van Hoogstraten is een 28 jarige jongeman met passie en vechtlust. Hij zet zich in voor een positieve beeldvorming van mensen met een beperking, middels de Stichting Raket. Jolanda van Gool, derde kandidaat op de lijst van de PvdA Den Bosch, ging in gesprek met deze gedreven man. Getekend, maar niet verslagen door zijn ervaringen.

Nieuws image

Nik woont samen met zijn vriend en de kat Mia in het centrum van Den Bosch. Hij kampt, als gevolg van een hersenvliesontsteking tijdens zijn tweede levensjaar, met niet aangeboren hersenletsel, waardoor hij een lichte vorm van epilepsie heeft en dyslexie en dyscalculie. Ook heeft hij een nierziekte. Hoewel hij bijna uit elkaar spat van de ideeën en drive om te werken, lukt het hem niet een betaalde baan te vinden. Vanwege zijn beperking. Het maakt hem boos en gefrustreerd. En strijdbaar. Hij richtte ‘de Stichting Raket’ op.

“Ik kreeg het stempel ‘zwakzinning’ en de verwachting was dat ik nooit zou kunnen werken en leren. Mijn jeugd heb ik op diverse internaten doorgebracht. Maar ik wist zelf wat ik in me had. Ik heb gestreden om te laten zien wat ik waard was. Door mijn beperkingen en de suffe regeltjes en voorwaarden is het me niet gelukt een opleiding te kunnen afmaken. Praktische en creatieve vakken waren geen probleem, maar de theoretische vakken vormden een struikelblok.”

Nik heeft er alles aangedaan om een baan te vinden, maar steeds met negatief resultaat. “Ik stuit op angst bij de werkgevers. Dat komt door het stigma van mensen met een beperking. Er wordt gekeken naar wat iemand niet kan, in plaats naar wat iemand wel kan.”

Stichting Raket

In 2015 startte Nik een groot media-offensief om aandacht te vragen voor zijn situatie. ‘Kijk naar wat ik wel kan’, was zijn boodschap. Hij kwam onder andere in gesprek met Jetta Kleinsma, de toenmalige staatssecretaris van sociale zaken, kwam in diverse kranten en sprak met burgemeester Rombouts. Hij wist vele anderen te inspireren en richtte de Stichting Raket op. Aan de stichting zijn inmiddels 15 vrijwilligers verbonden en heeft als doel de beeldvorming ten opzichte van mensen met een beperking te verbeteren. Dit door het realistische verhaal te vertellen.

Raket vertelt het verhaal van mensen die door hun beperkingen moeite hebben om op de juiste werkplek terecht te komen. Daarnaast vertellen ze ook de verhalen van talenten die dit inmiddels wel is gelukt en de verhalen van organisaties die dit voor hen mogelijk willen maken. Kortom, Raket is een platform waarop mensen met een beperking hun verhaal en talenten kunnen laten zien én waarop zij in contact kunnen komen met andere talenten en interessante organisaties. Verbinden, inspireren en geïnspireerd worden staan daarbij centraal.

Raket werkt aan de beeldvorming van mensen met een beperking en wil de overheid en het bedrijfsleven inspireren om mensen met een beperking aan te nemen. Ze organiseren netwerkbijeenkomsten en proberen verbindingen te leggen tussen organisaties.

Gemeenteraadsverkiezingen

Jolanda vraagt wat Nik verwacht van de gemeenteraadsverkiezingen. “Veel politieke partijen zeggen in hun verkiezingsprogramma iets over het stimuleren van participatie door mensen met een beperking. Mooie praatjes, maar er is nog veel te doen. Onlangs heb ik kennisgemaakt met Jack Mikkers, de nieuwe burgemeester. Ik daag de gemeente uit om kritisch naar zichzelf te kijken. Hoe inclusief is Den Bosch nu eigenlijk?

Het blijkt dat blinden en slechtzienden moeizaam kunnen stemmen in de stemhokjes. Ik zou graag zien dat de gemeente dit oplost. Den Bosch moet inclusief en toegankelijk zijn voor iedereen, dus ook voor de Bosschenaar met een beperking.”

Inmiddels heeft Nik ook een eigen bedrijf opgericht, waarbij hij is in te huren als gastspreker, inspirator en beeldvormer. Maar ook hier stuit hij op ongelijke behandeling. “Ik spreek soms op grote congressen waar allerlei sprekers een leuk bedrag betaald krijgen, en ik word beloond met een boekenbon. Dat frustreert me enorm.” Het zijn weer de regeltjes en het vooroordeel die hem belemmeren, en weer wordt hij er boos om.

Talenten

Op de site van de Stichting Raket stellen talenten zich voor. Zowel mensen als bedrijven. Vergezeld van prachtige foto’s, geven de verhalen een goed beeld van de mensen die tegen het stigma aanlopen. Stuk voor stuk mensen met mogelijkheden.

Zoals de 38 jarige hoog intelligente Philiber Gobes, die als gevolg van niet nader gedefinieerd hersenletsel, toch vaak moet afhaken bij een baan. “Ik begrijp de regels, maar de regels begrijpen mij niet.”

En de 36 jarige Martine Baadenhuijsen, die door heel goed te luisteren en de juiste vragen te stellen, mensen inzicht geeft. Ze ontwikkelt en geeft ervaringsgerichte trainingen en workshops met betrekking tot communicatie rondom een beperking. Ze staat ondanks haar visuele beperking positief in het leven: “Kijk verder dan je neus lang is op het moment dat iets niet lukt of wanneer iets niet gaat zoals je verwacht. Blijf zoeken naar mogelijkheden.”

Jolanda bedankt Nik voor het open en fijne gesprek. “Het is enorm verrijkend om in deze drukke tijd voor de verkiezingen met jou te praten en de verhalen op de site te lezen. Want dat is waar het echt om gaat: een samenleving waar plek is voor iedereen. Respect voor deze mensen die knokken voor een gelijkwaardig bestaan. Zodat zij een stem krijgen niet alleen in de tijd van de verkiezingen, maar ook na 21 maart!”

21 mrt

Meer uit het archief

Versterken van jouw lesprogramma

Als zelfstandig ondernemer met een beperking geef ik gastcolleges voor bedrijven en scholen. Bij scholen doe ik dat om te zorgen dat de komende generatie professionals die op we[...]

Op pad met Hugo de Jonge

Het is de internationale dag voor mensen met een beperking. En in het land zijn ontzettend veel mooie initiatieven waar mensen met een auditieve beperking kunnen werken, wonen e[...]

Het Divosa Najaarscongres

Het Divosa Najaarscongres was een groot succes. Ken je mij? Dat was de grote vraag die dag. Op weg naar een inclusieve samenleving, waar iedereen kan meedoen. Als je als gemeent[...]

In gesprek over inclusieve arbeid

Dinsdagmiddag 27 november was het zover. Een hele middag samen vertoeven op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Centraal stond het in met elkaar in gesprek zijn[...]

Ervaringsdeskundigheid inzetten bij SZW

Nieuwsbericht | 17 mei 2019

Afgelopen maandag 13 mei kwamen SZW’ers en ervaringsdeskundigen samen tijdens de bijeenkomst ‘De kracht van ervaringsdeskundigheid’. De [...]

Alle nieuwsartikelen

Geïnspireerd geraakt door mijn website of mijn projecten?

Ben je geïnteresseerd of heb je een vraag?

Neem contact met mij op