'Ervaringsdeskundigheid inzetten bij SZW' | Nik van Hoogstraten
1541
post-template-default,single,single-post,postid-1541,single-format-gallery,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

‘Ervaringsdeskundigheid inzetten bij SZW’

Nieuwsbericht | 17 mei 2019

Afgelopen maandag 13 mei kwamen SZW’ers en ervaringsdeskundigen samen tijdens de bijeenkomst ‘De kracht van ervaringsdeskundigheid’. De bijeenkomst binnen SZW had als doel om elkaar te leren kennen en te leren op welke manier we elkaar kunnen versterken in onze werkzaamheden.

En dat is gelukt, met dank aan presentaties van Howie the Harp en het FNO jongerenpanel Zorg én Perspectief, discussies, een gesprek met pSG Hellen van Dongen en de bespreking van casussen.

Twee krachtige organisaties
De organisatie Howie the Harp leidt mensen die een ontwrichtende situatie hebben meegemaakt op tot professionals die hun ervaring omzetten in hun kracht. Deze professionals zijn mensen met ervaringen op het gebied van onder andere psychosociale uitdagingen, psychiatrie, verslavingszorg. Een docent van Howie vertelt: “Bij Howie worden mensen niet hoog-opgeleid, maar diep-opgeleid.”

Daarnaast was het FNO jongerenpanel aanwezig. Zij werken vanuit het idee: “Nothing about us, without us!” Het panel bestaat uit verschillende jongeren, met verschillende achtergronden en verschillende chronische aandoeningen. Zij geven gevraagd en ongevraagd advies op thema’s die hen aangaan.

Kwetsbaarheid
Een terugkerend woord gedurende de middag was kwetsbaarheid. Want “iedereen is kwetsbaar”, of je nu een heftig ontwrichtende situatie hebt meegemaakt of niet. Dit werd aangevuld met de uitspraak dat, juist “door je kwetsbaar op te stellen, je onkwetsbaar wordt”. Iedereen heeft wel een situatie meegemaakt die enigszins ontwrichtend kan zijn geweest. En “er is geen leed-hiërarchie”, dus iedereen zou zich vrij moeten voelen om haar/zijn kwetsbaarheid te tonen. Want, zoals werd gedeeld, “innovatie kan niet zonder kwetsbaarheid”.

“Wat heb je.. nodig?”
Aanwezigen geven aan: de focus van een gesprek over samenwerking hoort niet te liggen op de ontwrichtende situatie die iemand heeft ervaren. Er is juist behoefte aan een gesprek over mogelijkheden, talenten en wat er nodig is om die talenten op de juiste wijze in te zetten en verder te ontwikkelen. Het advies is dus: vraag niet aan iemand “wat heb je?”, maar “wat heb je nodig?”

Wist je dat..
– Er een twee-daagse opleiding Harrie bestaat voor begeleiders op de werkvloer. Hierin kun je meer leren over de begeleiding van collega’s met een chronische aandoening. SZW onderzoekt de mogelijkheid om deze training intern aan te bieden aan mentoren. Zie: www.ikbenharrie.nl

– Jij voor een toetsing van je beleid zou kunnen aankloppen voor advies bij het FNO jongerenpanel (thema: jongeren van 0-25 jaar met een chronische aandoening) of bij Howie the Harp (thema’s: psychosociaal, psychiatrie, verslavingszorg, ervaringsdeskundigheid)?

– Aanwezigen erg te spreken waren over Brené Brown & haar kijk op kwetsbaarheid als bron van creativiteit en innovatie? Eén van haar presentaties: ‘the power of vulnerability’

(tekst Annick Smits, foto’s Martin Pechler)