No-Limits-Network: UWV handelt hypocriet | Nik van Hoogstraten
1326
post-template-default,single,single-post,postid-1326,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
IMG 1938

No-Limits-Network: UWV handelt hypocriet

Nik van Hoogstraten (28) overleeft als peuter hersenvliesontsteking, maar houdt daar wel hersenletsel aan over. Ondanks etiketten als “zwakzinnig” en “beperkt”, volgt hij een Mbo-opleiding en cursussen op het gebied van Nederlandse taal, staatsinrichting en rekenen. Een baan vinden is – net als voor veel andere jonge mensen met een beperking – erg lastig. Als Nik steeds meer gevraagd wordt om te vertellen over zijn ervaringen en kennis over de inclusieve samenleving, besluit hij om zzp’er te worden.

 

Nik is in te huren als ervaringsdeskundige als gastspreker, beeldvormer en inspirator. Al drie jaar geeft hij regelmatig lezingen, zoals over zijn eigen stichting “Raket”, die de talenten, en niet de beperkingen van mensen wil laten zien. Daarnaast geeft hij inspiratielezingen op scholen en spreekt hij met beleidsmakers op lokaal en landelijk niveau. Voor een lezing rekent Nik meestal €250,-. Dat is exclusief Btw, maar inclusief de voorbereiding. Met de inkomsten vult hij zijn Wajong-uitkering aan.

Voor het opstarten van zijn bedrijf, volgde Nik een coachingstraject. Hij kreeg ondersteuning bij het opzetten van zijn site, zijn boekhouding en er werd hem geleerd dat hij als zzp’er zakelijk moet zijn. Dit tweejarige traject werd betaald door het UWV. Een paar weken geleden wordt Nik gevraagd door het UWV om een lezing te geven aan 150 medewerkers. Het lijkt Nik een mooie gelegenheid om te laten zien wat hij, als arbeidsbeperkte ondernemer in de afgelopen drie jaar heeft bereikt. Als hij vraagt naar de vergoeding, schrikt hij: “Op mijn vraag welke vergoeding daartegenover stond, was het antwoord voor € 50,- aan VVV-bonnen. Ik viel van mijn stoel!”. Het bedrag is niet bespreekbaar, want volgens de organisatie krijgen de andere sprekers ook niet betaald. Nik besluit tóch te gaan, maar maakt duidelijk dat het hem pijn doet dat hij niet betaald wordt. Hij levert toch een professionele bedrage? Het wordt nóg pijnlijker als hij ziet dat de locatie (de Jaarbeurs in Utrecht) en de catering niet stroken met een klein budget. Als klap op de vuurpijl, hoort hij van de ingehuurde fotograaf dat die wél betaald krijgt. De fotograaf is net als Nik Wajonger en zzp’er. Het is natuurlijk raar dat het UWV aan de ene kant mensen helpt om ondernemer te worden, maar aan de andere kant niet voor hun diensten wil betalen. Een woordvoerder van het UWV laat weten, dat ze bij de bijeenkomst hebben gekozen om klanten en vrijwilligers aan het woord te laten en ze bewust niet hebben gekozen voor ingehuurde sprekers. Dan blijft het natuurlijk tocht vreemd dat ze Nik hebben opgeleid tot ervaringsdeskundige, maar niet zijn deskundigheid erkennen als iets waar ze voor moeten betalen.
Nik wil deze misstand, geheel volgens het motto van het UWV – “werken aan perspectief”, onder de aandacht brengen. Hij heeft het UWV een brief gestuurd over deze kwestie, niet alleen voor hemzelf, maar voor alle mensen die hij als ambassadeur tegenkomt en die in dezelfde situatie zitten: “Het zou het UWV sieren om in mijn brief de aanleiding te zien om structureel mensen te betalen voor hun bijdrage.”
Nik heeft inmiddels een gesprek gehad met het UWV. Ze blijven bij hun standpunt: Nik krijgt niet betaald, omdat alle andere sprekers ook niet betaald kregen. Om Nik tegemoet te komen, stelt het UWV haar netwerk ter beschikking voor zijn missie om meer mensen met een beperking aan het werk te krijgen. Ze willen hem graag betrekken bij de verbeteringen op het gebied van inclusiviteit. Nik gaat hiermee akkoord:”Ik wil bouwen aan de toekomst, maar ik heb heel vaak het het UWV gezeten met mooie woorden en beloftes. Ze moeten hun afspraken wel nakomen.”
 Foto: Boudewijn Bollman, www.boudewijnbollmann.nl  Artikel van  No Limits Network