Wie ben ik?

“Doen wat je zegt en zeggen wat je doet.”
Deze visie hanteer ik in mijn leven, maar ook in mijn werk.

Ik ben Nik. Liefhebber van eenvoud, eigenzinnig en ondernemend. Ik houd ervan om mijn handen uit de mouwen te steken en mezelf nuttig te maken in samenwerking met anderen. Ik geloof in het positieve van ieder mens.

Mijn levensloop in een notendop

Geboren in Nijmegen, opgegroeid in Grave en Schaijk, woon ik nu in het bruisende ’s-Hertogenbosch. Hier heb ik samen met buurtbewoners Stichting Raket opgericht. Privé en zakelijk ben ik tevreden met waar ik nu sta, ondanks een uitdagende start.

Op 2-jarige leeftijd kreeg ik hersenschade door hersenvliesontsteking, wat leidde tot niet-aangeboren hersenletsel en milde epilepsie. Ik kon slecht lezen, schrijven en rekenen, had gedragsproblemen en zat tot mijn 9e in een internaat. Mijn toekomst werd destijds als somber ingeschat. Toch namen mijn ouders me weer in huis, en begon ik – tegen alle adviezen in – aan een mbo-opleiding.

Door vrijwilligerswerk bij Cello, werken als setdresser, het begeleiden van een maatje en het volgen van cursussen ontwikkelde ik mezelf stap voor stap. Ik leerde creatief omgaan met obstakels en weigerde mezelf te laten reduceren tot ‘beperkt’ of ‘zwakzinnig’. Die ervaringen vormen tot op vandaag de kern van mijn werk: geloven in wat wél kan.

Mijn stem laten horen

Ondanks mijn inzet werd ik jarenlang afgewezen voor regulier onderwijs en betaald werk. De benodigde diploma’s bleken onhaalbaar omdat onderwijsinstellingen geen rekening hielden met mijn hersenletsel. Ik had genoeg ervaring, maar kreeg geen eerlijke kans.

In januari 2015 besloot ik dat het anders moest. Ik startte een mediaoffensief waarin ik met een krachtige brief aandacht vroeg voor de uitsluiting van mensen met een beperking op de arbeidsmarkt. De oproep kreeg landelijke aandacht, en ik werd uitgenodigd bij media en politici in Den Haag. Eindelijk werd mijn verhaal gehoord.

De oprichting van Stichting Raket

In diezelfde periode richtte ik Stichting Raket op. Vanuit mijn woonplaats ’s-Hertogenbosch bouwde ik, samen met buurtbewoners, aan een stichting die mensen met en zonder beperking verbindt. Raket groeide uit tot een plek waar openheid, talent en samenwerking centraal staan. Waar overheid, ondernemers en ervaringsdeskundigen samenkomen om nieuwe perspectieven te ontwikkelen.

De stichting gaf mij niet alleen een stem, maar ook een netwerk én een missie: bouwen aan een inclusieve samenleving waarin iedereen mag meedoen.

Erkenning in Den Haag

Op 18 april 2018 werd ik, samen met veertien andere maatschappelijke aanjagers, uitgenodigd op het Catshuis door minister-president Mark Rutte. Hij vertelde me persoonlijk dat we dezelfde missie delen: iedereen telt mee, met unieke talenten.

Per 1 juni 2018 begon ik te werken bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). In de eerste jaren zette ik me met veel energie en overtuiging in voor diversiteits- en inclusiebeleid. Ik bracht mensen samen, maakte vooroordelen bespreekbaar en droeg eraan bij dat het ministerie meer aandacht kreeg voor mensen met een beperking, een migratieachtergrond of LHBT-identiteit.

In de latere jaren liep ik echter steeds vaker tegen muren aan. Hoewel er veel werd gesproken over de noodzaak tot verandering, merkte ik dat structurele vernieuwing binnen het systeem vaak werd tegengewerkt. Die tegenstrijdigheid tussen woorden en daden confronteerde me met de grenzen van wat binnen de overheid mogelijk is – en sterkte me juist in mijn drive om daarbuiten, vanuit ervaring en verbinding, verschil te blijven maken.

Brief Sociale Zaken

Een stille strijd: nierfalen

Wat in die jaren minder zichtbaar was, speelde zich intussen af in mijn lichaam. In 2015 werd ontdekt dat mijn nierfunctie nog maar 43% was. De achteruitgang bleef doorgaan. Pas jaren later bleek uit onderzoek dat dit het gevolg was van de medicatie die ik al twintig jaar tegen epilepsie slikte – een medisch traject dat dus onbedoeld tot ernstige schade leidde.

Na een periode van onzekerheid en medische begeleiding kreeg ik in 2025 een niertransplantatie. De donor was een oud-begeleider die sinds mijn jeugd een dierbare vriendin is geworden. De transplantatie was ingrijpend, maar markeerde ook een nieuw begin: het gaf me letterlijk en figuurlijk ruimte en kracht om opnieuw te bouwen.

Een nieuw hoofdstuk: boek en workshops

Die hernieuwde energie leidde tot een volgende stap. In september 2025 verschijnt mijn boek: Ik ben geen label. Hierin vertel ik openhartig over mijn leven met hersenletsel, nierfalen, epilepsie en dyslexie – en over de strijd tegen de labels die me steeds weer opgeplakt werden. Het boek stelt vragen over identiteit, vooroordelen en menselijkheid, en is geschreven voor iedereen die wél wil zien wie er achter het label schuilgaat.

Tegelijkertijd geef ik creatieve workshops bij herstelcentrum De Stijl in ’s-Hertogenbosch – een plek waar mensen na ziekte of ingrijpende gebeurtenissen werken aan herstel, ontmoeting en zingeving. Deze daginvulling is voor mij niet alleen betekenisvol, maar geeft me ook energie en richting in een fase waarin ik bewust kies voor verdieping, verbinding en teruggeven.

Koop het boek

Wat ik voor jou kan betekenen…

Gastspreker

Voor een inclusieve samenleving werkte ik vijf dagen per week bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ben ik initiatiefnemer van Stichting Raket en beschikbaar als ambassadeur voor diverse organisaties. Ik spreek doelgroepen zoals overheid, scholen, bedrijven en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan. Door lezingen, workshops, coaching en inspiratiesessies verbind ik mensen. Zo heb ik onder andere gesproken voor studenten Social Work op de Hogeschool van Utrecht.

Inspirator

Dankzij mijn ervaring met het overwinnen van mijn beperking en mijn rol in de maatschappij als rijksambtenaar, ondernemer, vrijwilliger en nierpatiënt, kan ik mensen inspireren. Door mijn persoonlijke verhaal te delen, laat ik zien hoe een beperking een kracht kan zijn. Voor jongeren in regulier en speciaal onderwijs is het vaak moeilijk om met beperkingen om te gaan. Door hen speels te confronteren met beperkingen, wil ik zelfreflectie en zelfvertrouwen bevorderen. Iedereen kan meedoen! Als jurylid voor het project ‘de meest toegankelijke Gemeente van Nederland’ heb ik gemeenten geïnspireerd om inclusiever te worden.

Beeldvormer

Als creatieveling denk ik out-of-the-box bij evenementen en campagnes, waardoor mijn activiteiten memorabel zijn. Dit geldt ook voor mijn visie op mensen met een beperking en hun rol in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Ik wil dit beeld opnieuw vormgeven en met mijn netwerk van overheid, media, bedrijven en non-profits positieve veranderingen realiseren. Ik probeer het vaak onrealistische beeld van beleidsmakers, werkgevers en jongeren over mensen met een arbeidsbeperking bij te stellen, bijvoorbeeld door gesprekken met Minister-president Rutte en algemeen directeur Tissen van UWV.

Anderen over Nik

ERG PRETTIGE SAMENWERKING MET NIK!

Op woensdag 10 Mei 2017 heeft Nik Hoogstraten, als ervaringsdeskundige, een gastcollege verzorgt voor het programma Progamma 4, Creatief onderzoeken van diversiteit, voor 200 studenten in de propedeuse Social Work. Nik heeft zich goed voorbereid, op professionele wijze afgestemd met de organisatoren en dit college op inspirerende en aansprekende wijze vorm gegeven. Op overtuigende en heldere wijze heeft hij vanuit zijn ervaringskennis en met deskundigheid verteld wat van belang is in het omgaan met getalenteerde mensen, die door omstandigheden te maken hebben gekregen met beperkingen. Nik heeft op aansprekende en zeer heldere wijze laten zien dat hij veel geleerd heeft van alles dat hij heeft mee gemaakt en hier sterker van is geworden. Hij heeft ook laten zien dat veel van de beperkingen waar hij mee te maken heeft gehad in zijn leven, te maken hebben met hoe de samenleving en de zorg georganiseerd zijn. De studenten waren betrokken en hebben geboeid geluisterd en gaven na afloop aan veel van Nik geleerd te hebben. Vooral in het kijken naar en krachtgericht ondersteunen en empoweren.

Toinette Loeffen
BEDANKT VOOR HET DELEN VAN JOUW VERHAAL!

Ik vond je presentatie erg inspirerend. De opbouw was goed in elkaar gezet en zonder te veel in details te treden was je verhaal erg duidelijk en kwam het goed over. Het heeft me erg aangesproken en geraakt jouw verhaal en heel knap dat je na alle vooroordelen en "stempels" die er op je zijn geplakt, je toch je weg hebt kunnen vinden! Ik vind het het kwalijk dat we in deze participatiesamenleving waarin iedereen gestimuleerd wordt om mee te doen en mee te denken, iemand zoals jij met erg veel motivatie en potentie niet ondersteund wordt. Ik zie geen reden waarom dat zo zou moeten zijn. Ik neem dit zeker mee in de rest van mijn carrière en zal ervoor zorgen dat ik altijd naar de krachten van iemand zal kijken en die zal stimuleren. Bedankt voor het delen van jouw verhaal!

Danique - Student
STUDENT SOCIAL STUDIE

Ik vond het gastcollege erg interessant. Het was een duidelijk verhaal met een goede opbouw. Heel interessant om te zien hoe hij in elke fase van zijn leven tegen allerlei dingen aan liep. Erg knap hoe hij hiermee heeft kunnen omgaan! Ik hoop dat hij hier steeds meer mensen mee kan bereiken en blijft inspireren.

Silas student
HAN HOOGESCHOOL

Jouw gastcollege heeft studenten geïnspireerd anders na te denken over leven met een beperking. De aandacht tijdens het college was optimaal en ik merkte dat velen jouw verhaal hebben beleefd als een echt leermoment in hun opleiding. Deze reacties heb ik ook terug gehoord van studenten.

Marianne Docent
ART1 BUREAU DISCRIMINATIEZAKEN

Nik praat niet vanuit beperkingen, maar vanuit dromen, kansen, talenten. Hij plaats zich gelijkwaardig in een debat. Hij wijst met een glimlach betutteling van de hand. Hij toont scherp hoe onderwijs geen maatwerk levert. De aanwezigheid van Nik maakt praten over onmogelijk. Hij toont hoe we in gesprek over diversiteit en gelijke kansen meer mensen als Nik, meer ervaringsdeskundigen nodig hebben.

Luc Dirctuur
VERENIGING GEHANDICAPTENZORG NEDERLAND

Nik is een van de gezichten van de campagne Nederland Onbeperkt en in dat kader heb ik veel met hem samengewerkt. Nik is een ontzettend energieke jongen met een enorme drive. Hij is erg creatief en zit boordevol ideeën.

Inge Communicatieadviseur
CNV JONGEREN

Vanuit CNV Jongeren hebben wij samen met Diversion het 'Bazen Verbazen' project gedraaid. Vanuit zijn eigen ervaringsdeskundigheid en betrokkenheid heeft Nik leerlingen van het VSO en PRO onderwijs geholpen om zich op een creatieve manier te presenteren aan werkgevers. Dit deed hij vol inzet en enthousiasme!

Robin de Rooi Projectleider bij CNV Jongeren

Nieuwsarchief

Hoe vrij ben je nog als je gezondheid je leven bepaalt?

Na mijn niertransplantatie kreeg ik een reeks leefregels opgelegd. Ze moesten mijn lichaam beschermen, maar botsten tegelijkertijd met wat mij als mens juist gezond houdt: intim[...]

Uitzending Pauw Nederland onbeperkt

 

Onlangs was ik samen met Femke Halsema en Esther Vergeer te gast in de uitzending van Pauw om te praten over de campagne "Nederland Onbeperkt". Deze campagne, gefa[...]

Versterken van jouw lesprogramma

Als zelfstandig ondernemer met een beperking geef ik gastcolleges voor bedrijven en scholen. Bij scholen doe ik dat om te zorgen dat de komende generatie professionals die op we[...]

Het Divosa Najaarscongres

Het Divosa Najaarscongres was een groot succes. Ken je mij? Dat was de grote vraag die dag. Op weg naar een inclusieve samenleving, waar iedereen kan meedoen. Als je als gemeent[...]

In gesprek over inclusieve arbeid

Dinsdagmiddag 27 november was het zover. Een hele middag samen vertoeven op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Centraal stond het in met elkaar in gesprek zijn[...]

Ervaringsdeskundigheid inzetten bij SZW

Nieuwsbericht | 17 mei 2019

Afgelopen maandag 13 mei kwamen SZW’ers en ervaringsdeskundigen samen tijdens de bijeenkomst ‘De kracht van ervaringsdeskundigheid’. De [...]

PVDA vertelt over Nik

Nik van Hoogstraten is oprichter van Stichting Raket:

Jonge mensen met idealen vind je niet alleen in de politiek. Nik van Hoogstraten is een 28 jarige jongeman met passi[...]

Alle nieuwsartikelen
Nik van Hoogstraten
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.

Geïnspireerd geraakt door mijn website of mijn projecten?

Ben je geïnteresseerd of heb je een vraag?

Neem contact met mij op