Blog: "Genoeg wijn en boekenbonnen" | Nik van Hoogstraten
363
post-template-default,single,single-post,postid-363,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Blog: “Genoeg wijn en boekenbonnen”

Vanuit een uitkering een eigen bedrijf opstarten, dat is mijn droom. Mijn eigen onderneming, Nik van Hoogstraten, staat nu ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Maar het is niet makkelijk vanuit een Wajong-uitkering een eigen bedrijf op te starten. Per maand mag ik gemiddeld driehonderd euro bijverdienen, zonder beboet te worden. Natuurlijk wil ik als ondernemer helemaal onafhankelijk zijn en van mijn uitkering af. Ik zal dat stap voor stap voor elkaar moeten krijgen.

Van alle organisaties waar ik voor werk, krijg ik een vrijwilligersvergoeding. Per jaar mag ik maximaal 1.500 euro vrijwilligersvergoeding ontvangen. Maar daar kan mijn bedrijf niet van bestaan. Aan de vier organisaties waar ik nu voor werk, heb ik laten weten dat ik vind dat mensen met een beperking betaald moeten worden, als ze ingezet worden om hun verhaal te vertellen. Heel vaak krijg je een flesje wijn of een boekenbon… Maar wij maken het verschil!

Ik werk nu voor Bazen Verbazen, een project waarbij we naar scholen voor Voortgezet Speciaal Onderwijs gaan om leerlingen met een beperking te motiveren écht iets van hun leven te maken. Ik ben ook panellid van Nederland Onbeperkt en werk voor de Stichting Raket. De Lucille Werner Foundation wil me ook ’inhuren’. Ik heb deze organisaties gevraagd of ik voortaan een factuur kan sturen. Daar denken ze nu over na en de eerste reacties waren positief.

Wat mooi is: ik merk dat er iets aan het veranderen is in de samenleving. Zo werd ik vorige week gebeld door een organisatie in Alkmaar, die in december een fakkeltocht gaat organiseren om respect te vragen voor iedereen die anders is. Ze willen mij als boegbeeld en inspirator en vertelden me dat het ’helemaal terecht is’ dat ik daarvoor betaald krijg. Een mooi voorbeeld. Zo werkt een organisatie niet de indruk voor een dubbeltje op de eerste rang te willen zitten en dat vind ik tof.

Nik van Hoogstraten, panellid Nederland Onbeperkt