Wat ik doe | Nik van Hoogstraten
271
page-template-default,page,page-id-271,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
Gastspreker

Gastspreker

Met het oog op het werken aan een inclusieve samenleving waarin iedereen meedoet (mensen met een arbeidsbeperking, lhbt’ers, migratieachtergrond enzovoort) werk ik vijf dagen per week voor het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ben ik onder andere initiatiefnemer van Stichting Raket en ben ik op oproepbasis beschikbaar als ambassadeur voor diverse organisaties. De doelgroepen die ik daarmee aanspreek zijn overheid, leerkrachten en leerlingen van scholen, bedrijven en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en andere betrokkenen. Ik verbind mensen met elkaar door middel van het geven van lezingen, workshops, coaching en het leiden van inspiratiesessies. Zo heb ik verschillende keren gesproken voor (en met) studenten Social Work op de Hogeschool van Utrecht.

Inspirator

Inspirator

Door mijn ervaring met het omgaan met mijn beperking waarbij ik toch een weg heb gebaand en een waardevolle plek in de maatschappij heb verworven (als onder andere rijksambtenaar, ondernemer en vrijwilliger), én mijn ervaring met allerlei soorten mensen met allerlei soorten beperkingen, ben ik in staat om mensen te inspireren. Ik wil aan de hand van mijn persoonlijke verhaal graag een beleving meegeven van hoe het is om te leven met een beperking en dat dit juist een kracht kan zijn. Zo is het bijvoorbeeld voor jongeren in zowel het regulier- als het speciaal onderwijs lastig om met een beperking in aanraking te komen of om er mee om te gaan. Door ze op speelse wijze te confronteren met een beperking, hoop ik een stukje zelfreflectie en zelfvertrouwen voor de toekomst mee te geven. Iedereen kan meedoen! Zo heb ik bijvoorbeeld ook voor het project ‘de meest toegankelijke Gemeente van Nederland’ als jurylid de vijf genomineerde gemeenten geïnspireerd bij werkconferenties om nog verder te bouwen aan een inclusieve gemeente.

Beeldvormer

Beeldvormer

Ik ben beeldend ingesteld en denk bij de vormgeving van evenementen en campagnes out-of-the-box, daardoor zijn activiteiten in mijn samenwerking altijd memorabel. Dat anders denken pas ik ook toe op het beeld richting mensen met een beperking en hun positie in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Dit beeld wil ik graag opnieuw vormgeven. Met de kennis, vaardigheden en een netwerk van overheid, media, bedrijven en non-profitorganisaties kan ik positieve veranderingen in gang zetten bij mensen en organisaties. Het beeld dat onder andere beleidsmakers, werkgevers en jongeren hebben over mensen met een arbeidsbeperking is niet altijd realistisch en probeer ik bij te stellen. Bijvoorbeeld door persoonlijk in gesprek te gaan met Minister-president Rutte en algemeen directeur Tissen van het landelijk WERKbedrijf van UWV.

Anderen over Nik