Ik ging op bezoek bij Minister-president Mark Rutte | Nik van Hoogstraten
1300
post-template-default,single,single-post,postid-1300,single-format-gallery,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Ik ging op bezoek bij Minister-president Mark Rutte

Minister-president Mark Rutte noemde het één van de meest inspirerende bijeenkomsten van het jaar. En ik, Nik van Hoogstraten, als ambassadeur voor mensen met een handicap noem het de kroon op al mijn inspanningen. Ik was een van de vijftien mensen die woensdag 18 april op uitnodiging van onze minister-president op het Catshuis werd ontvangen.

Ik (28) maak me hard voor mensen met een arbeidsbeperking. Ik pleit voor meer maatwerk in het onderwijs en op de arbeidsmarkt, zodat ook mensen met een handicap een opleiding kunnen volgen die ze graag willen volgen en een eerlijke kans op een baan hebben.

Financieel onafhankelijk worden

Met Mark Rutte sprak ik hierover. Eerst vertelde ik mijn levensverhaal; over mijn beperking en welke hobbels ik in het leven ben tegengekomen. Daarna vroeg ik de premier aandacht voor mijn situatie en die van duizenden anderen met een arbeidsbeperking. Over de 5% die Wajongers op hun uitkering zijn gekort sinds begin dit jaar. Over het woud aan regels bij het UWV als je wat extra’s bijverdient bovenop je uitkering. ‘Op die manier is het heel moeilijk om vanuit een uitkeringssituatie volledig financieel onafhankelijk te worden’, vertelde ik. Want dat is mijn uiteindelijke doel. Dat ik die Wajong helemaal niet meer nodig heb!

Ook pleitte ik voor een eerlijk salaris met pensioensopbouw. Daarmee liet ik de premier weten tegen de plannen van staatssecretaris Tamara van Ark (SZW) te zijn.

Doorzettingsvermogen

Premier Rutte bewonderde mijn doorzettingsvermogen.  Dat ik altijd heb gevochten voor een gelijke kans in de samenleving. En dat ik dat niet alleen voor mezelf doe, maar me inzet voor alle mensen met een arbeidsbeperking.

Quote

Ik voel me ontzettend vereerd dat ik een van de vijftien genodigden op het Catshuis was. Om mijn verhaal extra kracht bij te zetten, had ik tekenaar Ymke Wieringa (geheel belangeloos!) een poster laten maken met daarop mijn levensverhaal en mijn boodschap aan de premier. Aan het eind van de bijeenkomst vroeg ik de premier een quote op de poster te schrijven. Dat werd: ‘Wij hebben dezelfde missie. Iedereen telt mee, is uniek met unieke talenten. Laat je nooit aan de kant zetten!’